Ciasto Śmietanowiec

CIASTO ŚMIETANOWIEC



Ciasto: 
6 jajek
szklanka cukru
1 duży cukier waniliowy WODZISŁAW
kopiasta szklanka mąki
łyżeczka proszku do pieczenia WODZISŁAW

Wykonanie: Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, następnie stopniowo dodawać żółtka cały czas ubijając. Dodać stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać delikatnie łyżką. Całość przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. Ja zrobiłam biszkopt proporcjonalnie składnikowo większy, tak abym mogła zrobić zrobić jeszcze jedno ciasto. Biszkopt po wystygnięciu przeciąć na pół. 







Masa śmietanowa: 
2 opakowania śmietany zakwaszanej 18% każda po 330g
4-5 łyżek cukru pudru
4 łyżeczki czubate żelatyny
2 galaretki owocowe WODZISŁAW

Wykonanie: Śmietany i cukier roztrzepać. Żelatynę rozpuścić w połowie szklanki wody i dodać do masy śmietanowej. Całość dość dokładnie wymieszać. Galaretki rozpuścić w połowie ilości wody. Wstawić do lodówki do zastygnięcia. Zastygnięte galaretki pokroić w kostkę i wymieszać z masą śmietanową. 









Upieczone ciasto przekroić na pół wyłożyć całą masę śmietanową przykryć drugą częścią biszkoptu. wierzch posypać cukrem pudrem. 





Smacznego!!!