Zapiekanka szwajcarska z selerem

Zapiekanka szwajcarska z selerem


Składniki: 
3 duże ziemniaki,
słoiczek selera sałatkowego w łagodniej zalewie Develey, 
25 dag kiełbasy szynkowej, 
25 dag tartego sera żółtego (który dość dobrze się topi),
szklanka mleka,
3 jajka,
sos jogurtowy Develey,
chrzan tarty Develey,
pieprz ziołowy, 
sól, 
majeranek.

Wykonanie: 
Ziemniaki obrać, pokroić w cienkie talarki. Połowę ziemniaków ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Na ziemniaki wyłożyć 1/2 słoiczka selera odcedzonego. Ułożyć 1/2 kiełbasy szynkowej pokrojonej w słupki. Znów ułożyć pozostałą część ziemniaków, pozostałą część selera, pozostałą część kiełbasy szynkowej oraz ser żółty. Całość zalać przygotowanym sosem: 1/2 szklanki mleka, 1/2 szklanki sosu jogurtowego, łyżeczka chrzanu, wymieszanym z jajkami oraz przyprawami. 

Całość piec 35 minut w temp. 190 stopni.

Tak przygotowaną zapiekankę 






Czas wykonania: 60 minut
Porcja dla 4 osób.

Przygotowano we współpracy z